Site icon Delegació de Cultura

ANDREU MUÑOZ MELGAR, DELEGAT DIOCESÀ PER A LA CULTURA: «EL GRAN OBJECTIU ÉS FER PENETRAR EL MISSATGE DE JESUCRIST EN LA SOCIETAT A TRAVÉS DE LA CULTURA»

Nascut a Tarragona l’any 1964, Andreu Muñoz Melgar és pare de família i pertany a la Parròquia de Sant Pere i Sant Pau Sescelades. És doctor en Arqueologia Clàssica i investigador adscrit de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

El Dr. Andreu és el director del Museu Diocesà de Tarragona, del Museu Bíblic Tarraconense i de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós, on també és professor d’Història de l’Església, Art i Arqueologia Cristiana. A més, des del mes de setembre de l’any 2023 és també el delegat diocesà per a la cultura. Avui conversem amb ell per a saber en què consisteix aquest darrer encàrrec pastoral que ha rebut.

—Quin és el principal objectiu de la Delegació diocesana per a la cultura?

Dotats d’intel·ligència per Déu, la cultura esdevé una part constitutiva del nostre ser i a la vegada un instrument. El concili Vaticà II indica, sobre la paraula cultura, «tot allò amb què l’home afina i desenvolupa les seves innombrables qualitats espirituals i corporals; procura sotmetre el mateix orbe terrestre amb el seu coneixement i treball; fa més humana la vida social, tant en la família com en tota la societat civil, mitjançant el progrés dels costums i institucions, i, finalment, a través del temps, expressa, comunica i conserva en les seves obres grans experiències espirituals i aspiracions perquè serveixin de profit a molts, i fins i tot a tot el gènere humà» (GS 53). És així que per al cristià es crea un vincle indissoluble entre el missatge de l’Evangeli i la cultura. Per aquesta raó, el nostre gran objectiu és fer penetrar el missatge de Jesucrist en la societat perquè aquesta creixi, a través de la cultura, respectant la diversitat però sempre en conciliació amb l’Evangeli.

—Al voltant d’aquesta relació entre el missatge de l’Evangeli i la cultura, quines línies promou aquesta Delegació?

D’una banda, contribuir a la preservació del patrimoni cultural cristià tant material com immaterial de la nostra Església, la difusió dels seus valors i coneixements. D’altra banda, potenciar el diàleg entre fe i cultura perquè el seu paradigma es troba en la manera com Jesús anunciava el Regne dialogant amb els seus contemporanis. La cultura cristiana, en tots els seus àmbits, possibilita la via pulchritudinis, el camí cap al descobriment i gaudi de la bellesa que emana de Déu i la reflexió humanística-cristiana. Les línies de treball de la Delegació es projecten damunt la vocació i l’exigència d’estar presents en la vida de les nostres comunitats però també actius en la vida cultural i educativa del país, a través del món acadèmic i científic, en la relació amb institucions i associacions culturals, en les taules de les administracions, en els mitjans de comunicació social…

—La Delegació engloba una gran quantitat de serveis diocesans. A grans trets, quins són els seus àmbits d’actuació?

Pel que fa al patrimoni cultural dinamitzem el patrimoni documental a través de l’Arxiu Històric Arxidiocesà i la Biblioteca del Seminari sota la direcció de Mn. Enric Mateu; el patrimoni museístic a través dels Museus Diocesans que em tenen a mi com a director; el patrimoni arquitectònic i moble artístic és vetllat per la Secretaria Tècnica de Patrimoni, a càrrec de la Sra. Roser Martín; el patrimoni musical, a través del Secretariat de música sacra, sota la direcció de Mn. Jaume Gené; la llibreria de l’Arquebisbat, sota la direcció de Mn. Josep M. Gavaldà. Pel que fa als aspectes de pensament tenim el Grup de reflexió, liderat per la Sra. Maria Dolors Sardà i el Dr. Sergio Nasarre; el Secretariat de pastoral del turisme està sota la direcció del Sr. Jordi Folch i la Sra. Míriam Ramon, i el Secretariat del diàleg interreligiós, sota la direcció de Mn. Marcus Vinicius Teixeira. La Delegació a més té dos assessors, el Sr. Josep Poblet i el Dr. Antoni P. Martínez. Completen l’equip els nostres voluntaris i els tècnics i administratius com el Sr. Joan Quijada, la Sra. Neus Sánchez, la Sra. Míriam Ramon, el Sr. Daniel Pallejà, la Sra. Rosalia Gras, la Sra. Montserrat Estebanell, la Sra. Gemma Martín, la Sra. Ana Arroyo, la Sra. Montserrat Sabaté i el Sr. Òscar Mosquera. Un autèntic equip humà que fa possible el servei de la nostra Delegació amb seu al Seminari, «Casa de la cultura de l’Església de Tarragona».

—El Grup de pensament cristià és una d’aquestes realitats de la Delegació. En què consisteix?

Està format per professionals cristians de l’àmbit de la cultura, l’ensenyament i la ciència de la nostra arxidiòcesi que reflexionen sobre les grans qüestions que afecten el món contemporani en relació amb l’Església. Fan presents les seves reflexions a través de publicacions, xerrades i altres activitats de transferència amb l’objectiu de contribuir a la formació i informació dels catòlics i també a facilitar el diàleg amb la societat en general. Joan Pau II ja sentenciava sobre el diàleg fe-cultura que és en aquest camp vital en el qual es juga el destí de l’Església i del món.

—Com definiria el potencial del patrimoni cultural de l’arxidiòcesi de Tarragona?

Una Església bimil·lenària com la nostra té un potencial impressionant que s’expressa en la seva història i art, en les seves creacions artístiques, literàries, teatrals i musicals. Viatjar per la nostra geografia diocesana és transitar per un fascinat univers cultural: monuments paleocristians, imponents monestirs medievals, esglésies exponents de tots els estils arquitectònics: des del romànic fins a innovadores construccions contemporànies. En cada racó de l’arxidiòcesi sempre trobarem tresors musicals, drames religiosos, grans literatures, expressions de pietat religiosa al voltant de les nostres ermites, manifestacions sorprenents d’art i fe en les «setmanes santes» del nostre territori, etc. I tot, en un marc paisatgístic de mar, valls i muntanyes que ens recorda que la vida humana, la naturalesa i la cultura estan inexorablement vinculades. Quanta bona feina per fer d’aquest patrimoni un bell relat i una oportunitat d’evangelització!

Entrevista publicada al Full dominical del 7 d’abril de 2024 (n. 3865)

Exit mobile version