Site icon Delegació de Cultura

L’INSAF inaugura el curs 2024-2025 amb la lliçó inaugural del Dr. Joaquim Garrigosa sobre Mn. Higini Anglès

L’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós ha inaugurat, aquest dijous dia 17 d’octubre, el nou curs acadèmic 2024-2025. L’acte va començar amb la celebració de l’eucaristia a la capella del Seminari Pontifici de Tarragona, que va presidir l’arquebisbe Joan Planellas.

Seguidament, va tenir lloc l’acte acadèmic a la sala d’actes del Centre Tarraconense El Seminari, que va comptar amb l’assistència de l’arquebisbe Joan, moderador de l’INSAF; el Dr. Albert Viciano, degà de la Facultat d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí; el Dr. Andreu Muñoz, director de l’INSAF; la Sra. Roser Fornell, secretària de l’Institut; el Dr. Joaquim Garrigosa, musicòleg encarregat d’oferir la lliçó inaugural; la Dra. Silvia De la Flor, comissionada per a l’optimització de processos de la Universitat Rovira i Virgili, i el Dr. Jordi Tous, degà de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV. Entre el més d’un centenar d’assistents hi havia alumnes, professors, familiars de Mn. Higini Anglès, una representació de l’Ajuntament de Maspujols encapçalada pel seu alcalde, José Antonio Rodríguez, i veïns del municipi natal de Mn. Anglès, a més d’altres representants eclesials i civils.

El Dr. Andreu Muñoz, director de l’INSAF, va obrir l’acte inaugural assegurant que aquesta institució acadèmica «desenvolupa un cervell pastoral indispensable per a la nostra Església, ja que només a través d’una formació fonamentada en l’excel·lència i el rigor és possible construir un edifici sòlid, constituït per cristians lliures, compromesos i capaços de servir en tots els àmbits pastorals de la vida eclesial». En aquest sentit, va fer esment de la primera promoció d’alumnes de l’INSAF, que enguany celebra el vint-i-cinquè aniversari de la finalització dels seus estudis, «a través dels quals podem comprovar com molts dels nostres titulats desenvolupen responsabilitats pastorals importants», va dir.

Per la seva part, la secretària de l’Institut, Roser Fornell, va llegir la Memòria del curs 2023-2024, en què es va comptar amb un total de 126 alumnes. Entre els fets rellevants del curs passat, Fornell va destacar la programació del Curs d’iniciació teològica per als agents de pastoral, la realització de sis cursos de formació permanent del professorat, la recuperació de l’Aula de la gent gran i la presentació de les Actes del Congrés de Centcelles.

Dr. Garrigosa: «Mn. Higini Anglès encara és constantment present en el món de la musicologia»

La lliçó inaugural d’aquest nou curs va anar a càrrec del musicòleg Dr. Joaquim Garrigosa, que va tractar sobre la figura del també musicòleg Mn. Higini Anglès, prevere diocesà de Tarragona. En primer lloc, el Dr. Garrigosa va exposar que Mn. Anglès «va ser un prevere amb la mentalitat molt clara de ser sacerdot, que va descobrir la música al Seminari de Tarragona i que va començar a estudiar-la en profunditat». Així, va destacar la influència que van tenir el compositor Felip Padrell, Mn. Carles Cardó i el cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer quan encara era vicari general de l’arxidiòcesi, que van aconseguir que Mn. Higini, recent ordenat, pogués anar a Barcelona a estudiar música.

Precisament a Barcelona és on, amb Felip Padrell, descobreix l’estudi de la musicologia històrica i se li encarrega la direcció de la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya. La seva formació com a musicòleg el porta, l’any 1923, a Alemanya, on va estudiar amb els millors professors del moment. L’any 1925, quan torna a Catalunya, Mn. Higini Anglès comença les seves grans investigacions en aquest àmbit.

El Dr. Garrigosa va remarcar que «Mn. Higini Anglès va aportar una gran innovació en el camp de la musicologia, aplicant el mètode científic a la investigació de la música històrica», una important tasca que es veu reflectida en una de les seves grans obres, publicada el 1935, La música a Catalunya fins al segle XIII, «plena d’investigacions innovadores». Passada la Guerra Civil, Mn. Anglès és nomenat director de l’Instituto Español de Musicología, i, el 1947, fa el gran salt i esdevé director del Pontificio Istituto di Musica Sacra, on treballarà a bastament el cant gregorià i la litúrgia posttridentina.

Mn. Higini Anglès, al contrari del que a vegades s’ha qüestionat, «va ser una persona de mentalitat molt oberta, ja abans del concili Vaticà II: a la Mútua Escolar Blanquerna havia celebrat l’eucaristia de cara al poble, als seus alumnes», va explicar el Dr. Garrigosa. El seu gran interès pel llatí i pel cant gregorià, i l’aposta que va fer el concili Vaticà II per les llengües vernacles, apartant el cant gregorià, van fer, però, «que tingués la impressió que tot allò que ell havia estudiat, quedava en desús». De fet, el Dr. Joaquim va exposar que així mateix ho havia fet saber a Joan XXIII i a Pau VI.

La tasca de Mn. Higini Anglès «és constantment present en el món dels musicòlegs, encara avui, quatre generacions després de la seva», va assegurar el Dr. Garrigosa. En aquest sentit, va indicar que com a catalans, i especialment com a tarragonins, «tenim el deure de fer que Mn. Higini sigui conegut, respectat i se’l pugui honorar».

Homenatge a la primera promoció de l’INSAF

Acabada la lliçó inaugural, Mn. Raimon Mateu, diaca, va adreçar unes paraules en nom de la primera promoció de l’INSAF, coincidint amb el seu vint-i-cinquè aniversari, en què va donar les gràcies «a totes les persones que van fer possible la nostra formació» i també va afirmar que «a l’Institut vam començar com a alumnes i vam acabar com a membres d’una gran família amb la qual encara ara mantenim uns lligams ben estrets». En record d’aquesta primera promoció, els alumnes van ser obsequiats amb un petit detall commemoratiu.

Ja en les darreres intervencions de l’acte, la Dra. Silvia De la Flor, en representació del rector de la Universitat Rovira i Virgili, va aprofitar per agrair la bona col·laboració existent entre la URV i l’Arquebisbat de Tarragona, i va destacar el conveni realitzat perquè, de manera provisional, l’edifici del Seminari pugui acollir la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia. A més, també va felicitar l’INSAF pel servei que ofereix «transmetent coneixements a partir dels principis i dels valors».

Per la seva part, el Dr. Albert Viciano, en representació del rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, va parlar del procés de renovació que està duent a terme aquesta institució acadèmica i també va agrair la col·laboració amb l’Arquebisbat de Tarragona a través del programa de ràdio setmanal que es realitza de manera conjunta.

Arquebisbe Joan: «Cal superar tota separació entre la teologia i la pastoral»

Per últim, l’acte va cloure amb la intervenció de l’arquebisbe Joan Planellas, que va assegurar que un dels objectius de l’INSAF és «promoure la cultura del diàleg i la trobada per a una veritable inculturació de l’Evangeli en el marc d’una proposta positiva».
Així, va parlar dels dos reptes que ha d’assumir aquesta institució. En primer lloc, va dir que cal «superar tota separació entre la teologia i la pastoral, entre la fe i la vida, perquè la teologia ha de tenir sempre una vessant pastoral per a donar resposta i sentit a la vida dels homes i dones del nostre avui». I, d’altra banda, va assegurar que la nostra societat «necessita disposar de les veus de nous “Sòcrates” que posin en qüestió el paradigma de vida actual, és a dir, que en diàleg amb el pensament maldem tots per una antropologia de la fraternitat».

Finalment, va tenir unes paraules d’agraïment per a tot l’equip de l’Institut i va convidar-los a continuar treballant «perquè l’INSAF pugui anar donant els seus fruits, ja que ens hi va la formació del present i del futur de la nostra Església».

Exit mobile version