977 23 34 12 cultura@arqtgn.cat

Des d’aquest dimecres dia 22 de novembre ja es pot visitar, al Centre Tarraconense El Seminari, l’exposició «Natus est in Bethlehem. Un recorregut a través de l’art», una mostra organitzada per la Delegació diocesana per a la cultura amb motiu de la celebració dels 800 anys del primer pessebre, que va representar sant Francesc d’Assís durant la missa de la Nit de Nadal de l’any 1223 celebrada en una petita gruta de la població italiana de Greccio. Andreu Muñoz, delegat diocesà per a la cultura, explica que l’espai on va tenir lloc aquesta representació «hauria evocat, al frare franciscà, la gruta de la Nativitat de Terra Santa, on nasqué Jesús».

En aquest primer pessebre no hi van faltar elements que, encara avui, no falten en cap representació del naixement de Crist: el bou i la mula, la menjadora o els pastors que acudiren al portal de Betlem.

Per a unir-se a l’efemèride, l’Arquebisbat de Tarragona, a través de la Delegació diocesana per a la cultura, ha plantejat un programa d’actes que, juntament amb els que s’organitzen des de les parròquies i associacions, volen «introduir a tota la ciutadania un contacte amb l’essència del Nadal, amb el seu sentit bíblic, teològic i pastoral», explica Muñoz. Aquest és l’objectiu de l’exposició que aquest dimecres es va inaugurar davant d’una seixantena de persones.

L’exposició compta amb un conjunt de vitrines que, tal com va explicar el Delegat diocesà per a la cultura, «estan ordenades de forma temàtica i cronològica establint un petit recorregut a través de la història de l’art». Així, la mostra comença amb una edició facsímil del Còdex Sinaiticus, la Bíblia més antiga que es conserva, oberta pel pròleg de l’Evangeli segons sant Joan, on trobem l’expressió del naixement de Jesús: «La Paraula s’ha fet carn i ha habitat entre nosaltres».

A partir d’aquí, el recorregut continua amb una primera part amb elements vinculats a la maternitat, «un do de Déu present al llarg de tota la història de la humanitat», segons Muñoz. Entre les peces que hi trobem, una representació de la maternitat de Nigèria, procedent de la col·lecció de Jesús Arjona, que s’utilitzava en rituals per a honorar la dona; algunes imatges marianes com la Mare de Déu de Valldossera, una majòlica del segle XVI, un oli sobre coure de la Mare de Déu dels Socors o una Mare de Déu abstracta, en representació «de la cultura dels segles XX i XXI».

Després d’aquest primer espai dedicat a la maternitat, ens endinsem de ple en el tema de la Nativitat i ho fem començant per una reproducció del sarcòfag paleocristià del segle IV que conté la representació més antiga del Naixement de Jesús, amb Maria i l’Infant, els tres savis, el bou i la mula i un pastor. Trobem també una edició facsímil de la Bíblia de Ripoll, del segle XI, oberta amb la pàgina on hi ha les il·lustracions del cicle de Nadal; un oli sobre coure procedent de Casa Balcells; un portapau amb el tema de la Nativitat procedent de l’església prioral de Sant Pere Apòstol de Reus o diferents bíblies il·lustrades del segle XIX.

El pessebre de Casa Canals, la peça estel·lar de l’exposició

Finalment, el recorregut d’aquesta mostra culmina amb el gran pessebre de Casa Canals. Es tracta d’unes figures de 1800 que estan en dipòsit al Museu Diocesà de Tarragona i que el pessebrista tarragoní Quim Nolla s’ha encarregat d’ubicar en el context d’un gran pessebre on trobem, reproduïda de manera exacta, la capella de Sant Pau de l’interior del Seminari.

L’autor del diorama va reconèixer que, elaborar aquest pessebre «ha estat tot un desafiament, tant per les figures que havia de contenir, amb un gran valor històric i cultural, com pel temps que hem tingut per a fer-lo».

L’exposició es complementa amb un audiovisual que ens mostra l’essència cristiana de la festa de Nadal i la història de la representació del Naixement de Jesús que va fer sant Francesc d’Assís. A més, també s’hi pot trobar una petita paradeta organitzada pel Secretariat diocesà d’animació bíblica on es poden adquirir alguns productes artesanals procedents de Terra Santa.

Mn. Víctor Mosquera: «Tant de bo moltíssima gent visiti aquesta exposició»

Abans de finalitzar l’acte inaugural, Mn. Víctor Mosquera, vicari general de l’arxidiòcesi, va dirigir unes paraules per agrair l’organització d’activitats com aquesta, «que només són possible a través de les sinergies entre persones que s’ho creuen, s’ho estimen i tenen les capacitats per a tirar-ho endavant». En aquest sentit, va agrair la tasca que realitza la Delegació diocesana per a la cultura «donant visibilitat al diàleg entre la fe i la cultura, que sempre hi ha sigut».

Per altra banda, va reconèixer que, en bona part de la nostra societat, «els més petits però també els grans han desconnectat totalment de les arrels cristianes de la nostra cultura i aquesta exposició contribueix a fer conèixer aquest sediment imprescindible». «Tant de bo moltíssima gent visiti aquesta exposició per a descobrir aquestes arrels cristianes.»

La mostra, que es podrà visitar de manera gratuïta, restarà oberta fins al dia 21 de desembre, de dilluns a divendres, de 10.00 a 13.00 i de 17.00 a 20.00 h; i els dissabtes 2 i 16 de desembre, de 10.00 a 14.00 h. Durant el pont de la Immaculada Concepció restarà tancada.

Ves al contingut