El divendres 28 de juny, vigília de Sant Pere, la Xarxa de Catalonia Sacra organitza la primera edició de la «Nit de les esglésies». De les 9 del vespre fins a les 11 de la nit, cinc esglésies obriran portes només il·luminades amb llum d’espelmes i en silenci, creant una atmosfera introspectiva. Inspirada en iniciatives com la “Nuit des églises” que es fa França o la “Nit de les esglésies” de Mallorca, Catalonia Sacra proposa redescobrir aquests temples en silenci, experimentant el Patrimoni Cultural d’una manera diferent. En la primera edició es podran veure amb la llum d’espelmes la nau central de la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona (Barcelonès), la nau central de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries (Alt Empordà), la capella de Santa Tecla la Vella de la Catedral de Santa Tecla de Tarragona (Tarragona), l’altar de l’església de Santa Maria de Taüll (Alta Ribagorça) i la capella del Sant Esperit del claustre de la Catedral de Sant Pere de Vic (Osona).
L’objectiu principal és promoure el coneixement i el valor del patrimoni cultural religiós del país, fent-lo accessible a un públic ampli i divers. La «Nit de les esglésies» vol ser una via per tornar a entrar en espais habituals del nostre paisatge que, en el dia a dia, poden passar més desapercebuts, i mirar-lo d’una manera diferent. L’experiència sensorial tranquil·la és una altra manera de reflexionar, de repensar-se, de connectar-se amb la pròpia dimensió transcendent; en aquest camp, el patrimoni cultural de l’Església és un àmbit idoni pels seus valors històrics, artístics i espirituals.
En la primera edició de la «Nit de les esglésies» de la Xarxa de Catalonia Sacra, els cinc espais que hi participen s’il·luminaran amb més de 7000 espelmes, que propiciaran una atmosfera diferent, un xic irreal, i permetran als visitants veure el patrimoni amb uns altres ulls. Només la llum de les espelmes, sense música, ni explicacions. D’una manera molt aproximada, també permetrà fer-se una idea de l’impacte sensorial que rebia, segles enrere, el visitant d’un equipament religiós abans de l’existència de l’electricitat. L’accés als espais serà gratuït.
La intenció és que la iniciativa tingui continuïtat en els propers anys i que s’hi vagin sumant lliurement més esglésies de tots els bisbats amb seu a Catalunya.