977 23 34 12 cultura@arqtgn.cat

Del 23 al 25 d’octubre es va celebrar a Pamplona el Primer Congrés Nacional d’Arxius, organitzat per la Subdirecció General dels Arxius Estatals, amb el suport del Servei d’Arxius i Patrimoni Documental del Govern. Amb el títol «Una experiència col·laborativa», l’esdeveniment va reunir més de quatre-cents professionals del sector arxivístic d’arreu de l’Estat espanyol. La trobada va ser una oportunitat per a conèixer projectes i iniciatives innovadores que promouen la cooperació en la comunitat arxivística.

L’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona va ser convidat a participar a la taula rodona sobre “Avantatges i dificultats dels projectes col·laboratius”, en què es va presentar l’experiència en el camp col·laboratiu amb el testimoni d’alguns arxius d’Església: Joan Maria Quijada Bosch, com a tècnic de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona; Antoni Esteve Florensa, com a tècnic de l’Arxiu Diocesà de Lleida; Irene Brugués Massot, com a directora tècnica i arxivera d’ACUB Àmbit Cultural de Benedictines, i Anabella Barroso Arahuetes, directora de l’Arxiu Històric Eclesiàstic de Biscaia, que va moderar la sessió. La taula va posar de manifest els reptes i avantatges d’aquests projectes col·laboratius i va destacar la necessitat de sumar esforços per a superar limitacions i incrementar l’accés al patrimoni documental eclesiàstic.

Durant la seva intervenció, Joan M. Quijada va presentar els projectes de digitalització i indexació impulsats per l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. Des del 2008, aquest arxiu ha liderat un programa de digitalització de llibres parroquials gràcies a l’ajut de la Diputació de Tarragona i al suport d’institucions públiques, ajuntaments i empreses privades com Repsol i Bacardí Espanya. També va destacar la valuosa contribució dels usuaris a través de micromecenatge, fet que ha permès digitalitzar més de 1.500 documents.

Aquests esforços en digitalització es complementen amb un projecte d’indexació dels llibres digitalitzats. Mitjançant un formulari web, qualsevol usuari pot contribuir a la creació d’un gran índex virtual de llibres de baptismes, matrimonis i defuncions. Aquest sistema, que permet la cerca directa de noms i dades a partir d’un cercador, ha generat fins ara més d’un milió d’entrades i s’ha convertit en una eina essencial per a l’accés a la documentació.

La diversificació de les fonts de finançament, tant públiques com privades, ha estat clau per tirar endavant el projecte de digitalització dels fons documentals de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, que ha permès democratitzar l’accés als documents. Tot i els èxits assolits, també es va destacar la dedicació de temps i recursos que requereixen aquests projectes, així com la importància d’una organització eficient per a assegurar-ne la continuïtat.

Ves al contingut