977 23 34 12 cultura@arqtgn.cat

​El Museu Bíblic Tarraconense ha inaugurat, aquest dimarts dia 3 de desembre, un pessebre monumental inspirat en escenes de gravats antics de Tarragona, obra del pessebrista tarragoní Joaquim Nolla, que ha comptat amb la col·laboració del grup de voluntaris del Museu Bíblic. Durant l’acte d’inauguració, que va ser presidit per l’arquebisbe Joan Planellas, s’hi van afegir també el diputat del Parlament de Catalunya Jordi Bertran, la regidora de l’Ajuntament de Tarragona Maria Mercè Martorell i també representants de l’àmbit cultural, com la presidenta de l’Associació Pessebrista de Tarragona, Maria Antònia Martorell, o el director del Festival Tarraco Viva, Magí Seritjol.

La inauguració, que va aplegar una cinquantena de persones, va començar amb la intervenció del director del Museu Bíblic Tarraconense i delegat diocesà per a la cultura, Andreu Muñoz, que va explicar que en el pessebre s’hi fonen dues realitats: «El Jubileu de l’esperança i el vint-i-cinquè aniversari de la declaració de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat, situant les escenes de la nativitat del Senyor en els espais patrimonials de Tarragona.»

L’arc de Berà, la torre dels Escipions, la Catedral o un mausoleu funerari romà ja desaparegut són els espais representats en aquest pessebre monumental, inspirats en l’aspecte que presentaven durant el segle XIX a partir dels gravats que va fer l’arqueòleg francès Alexandre Laborde. L’objectiu d’aquest pessebre, va assegurar Muñoz, és «transferir fe i patrimoni de forma oberta».

Com a agraïment per l’esforç i la dedicació, el pessebrista Joaquim Nolla va ser obsequiat amb un pessebre artesanal fet amb fusta d’olivera de Terra Santa. La directora del Secretariat diocesà d’animació bíblica, Maria de l’Esperança Amill, va presentar els detalls d’aquest pessebre, amb una representació del Betlem del segle XXI per a recordar que Jesús es continua encarnant cada dia entre nosaltres. Per la seva part, Nolla, va donar les gràcies al personal i als voluntaris del Museu Bíblic que han contribuït a fer possible aquesta mostra.

L’acte va cloure amb la intervenció de l’arquebisbe Joan Planellas, que va dir que cal «prendre consciència de l’important llegat que tenim», fent referència a l’espai mateix que ocupa el Museu Bíblic dins el recinte de culte imperial romà, un llegat que queda reflectit en el pessebre monumental, «on el fet de posar el naixement de Jesús en antics monuments romans ens transporta a l’arribada del cristianisme, al segle I, a casa nostra».

D’altra banda, el Sr. Arquebisbe va aprofitar per a convidar els assistents a participar en els actes que tindran lloc amb motiu del Jubileu de 2025 a la nostra arxidiòcesi, que s’iniciarà el proper diumenge dia 29 de desembre amb la celebració que tindrà lloc a les 18.00 h i que començarà amb un pelegrinatge des de la capella de Sant Pau del Seminari de Tarragona fins a la Catedral. «Som pelegrins d’esperança i tots hem de seguir l’estrella de Betlem», va expressar.

Visita comentada i articles de Terra Santa

L’exposició d’aquest pessebre monumental es podrà visitar, gratuïtament, fins al dia 1 de febrer, de dilluns a divendres de 9.00 a 13.00 h i de 14.00 a 18.00 h i els dissabtes de 9.00 a 14.00 h.

A més, amb la col·laboració del Secretariat diocesà d’animació bíblica, els dies 19 i 21 de desembre, a les 11.00 h, es farà una visita guiada que anirà a càrrec de la directora del Secretariat, M. de l’Esperança Amill. Les places seran limitades i les inscripcions, també gratuïtes, es poden fer a través del correu museu.biblic@arqtgn.cat o bé trucant al telèfon 977 251 888.

D’altra banda, durant tots els dies que es podrà visitar el pessebre monumental, el Secretariat diocesà d’animació bíblica tindrà una paradeta amb productes artesanals de Terra Santa, una bona manera de col·laborar amb la situació difícil que viuen els cristians a causa de la guerra.

Galeria fotogràfica>>

Ves al contingut