Del 12 al 14 de març del 2025, es van celebrar les XVII Jornadas técnicas de la Asociación ABIE (Asociación de Bibliotecarios de la Iglesia en España), amb el títol El valor de les biblioteques de l’Església en Espanya. Les jornades van tenir lloc en la Casa Convent dels Agustins Filipins en Valladolid. La ABIE és una entitat canònica pública d’àmbit nacional erigida l’any 1993 per la Conferència Episcopal Espanyola i que té com a objectiu principal la defensa, conservació i difusió del patrimoni bibliogràfic de l’Església en Espanya. L’associació organitza jornades tècniques anuals per fomentar la formació contínua i l’intercanvi d’experiències entre els seus membres, en la seva majoria professionals que treballen en biblioteques capitulars, diocesanes, parroquials, monàstiques, de seminaris i d’universitats. A més, la ABIE representa a Espanya en Bibliotecas Europeas de Teología (BETH) des de 1997, promovent la cooperació internacional en l’àmbit bibliotecari teològic.
La tècnica bibliotecària, la Sra. Mònica Pineda va assistir a les jornades, en representació de la Biblioteca del Seminari de Tarragona. Les jornades van arrancar la tarda del 12 de març amb una presentació i benvinguda a càrrec de l’arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Luis Argüello García, en la qual va ressaltar la importància de la professió dels bibliotecaris i de les biblioteques com a dipositaris del coneixement i part fonamental en la missió evangelitzadora de l’Església, subratllant l’objectiu de posar a disposició de tots la gran riquesa patrimonial dels fons bibliogràfics que conserven. La inauguració també va comptar amb la presència del P. José Luis del Castillo (OSA), prior de la comunitat d’agustins de Valladolid i Pablo Delclaux, director del Secretariat de la Subcomissió Episcopal per al Patrimoni Cultural de la Conferència Episcopal Espanyola.
A continuació va tenir lloc una conferència inaugural a càrrec del Dr. Jesús Sánchez Adaliz, amb el títol “Las Bibliotecas y archivos eclesiásticos como fuente de documentación en la preparación de una novela”. La jornada va concloure amb una visita guiada al magnífic Museu Oriental, situat en el mateixa casa convent dels Agustins Filipins.
La segona jornada va estar farcida de ponències i tallers entre els quals destaquem la del Dr. Fermín de los Reyes Gómez, de la Facultat de Documentació de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), sobre la reconstrucció de les biblioteques monàstiques desamortitzades. Seguidament el professor D. Alberto Gamarra González va realitzar un taller sobre el control de les il·lustracions en el llibre antic i la jornada va concloure amb la presentació de novetats tècniques a càrrec d’empreses especialitzades del sector editorial i documental.
De la jornada del divendres 14 de març destaquem les intervencions de D. Gorka Díaz Majada, tècnic d’arxius i biblioteques, que va parlar sobre el procés de recuperació de la Biblioteca Episcopal de Plasència, la brillant ponència del bibliotecari i professor D. Julio Alonso Arévalo de la Facultat de traducció i documentació de la Universitat de Salamanca (USAL) sobre la intel·ligència artificial generativa i el taller de màrqueting per a biblioteques del Sr. Carlos Campa Silgado.
Per complementar les ponències i tallers els participants van tenir l’oportunitat de visitar l’espectacular Biblioteca Històrica del Palau de Santa Cruz, la Biblioteca del Real Col·legi dels anglesos i la Biblioteca de l’Estudi Teològic Agustinià. Una experiència singular i enriquidora en la qual els participants van poder conèixer de la mà dels seus tècnics, el funcionament de les Biblioteques històriques més importants de la ciutat de Valladolid.