977 23 34 12 cultura@arqtgn.cat

Una cinquantena de persones van participar, el dissabte dia 13 de gener, a l’acte de presentació del llibre Mn. Miquel Rué i Rubió. Una vida al servei de la música i l’Església, obra dels musicòlegs Montserrat Canela Grau i Josep M. Salisi Clos. Entre els assistents s’hi van fer presents alguns familiars de Mn. Rué.

L’acte, organitzat per l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona i Silva Editorial, va ser presidit pel director de l’AHAT, Mn. Enric Mateu i Usach, i va comptar amb la participació del musicòleg Antonio Ezquerro Esteban, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques, al Departament de Ciències Històriques i Musicologia de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats de Barcelona, que va ser l’encarregat de glossar la nova publicació. Els autors del llibre també van participar en la presentació amb l’exposició de la figura de Mn. Miquel Rué i de la importància del seu fons documental.

El volum recull l’inventari de l’arxiu personal d’aquest prevere nascut a Cervià de les Garrigues l’any 1864, que va esdevenir mestre de capella de la Catedral de Girona, entre 1887 i 1919, i de la Catedral de Tarragona, entre 1919 i 1926. En la seva trajectòria, Mn. Rué es va destacar com a impulsor del retorn a la música de cant pla al servei de l’Església, després que Pius X establís el retorn de la música en gregorià al Motu proprio ‘Tra le sollecitudini’.

Per altra banda, Mn. Miquel Rué també es va interessar per la cançó d’arrel tradicional i, mogut per l’ambient de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, va recollir unes dues-centes cançons tradicionals de les comarques gironines sobretot, i també tarragonines i lleidatanes. A més, també va compondre una obra destacada, esdevenint un exponent dels compositors i músics de finals del segle XIX i inicis del XX que van aportar una gran riquesa musical a l’Església i a Catalunya.

Així, el llibre inventaria 1.545 unitats documentals amb música datada entre 1861 i 1966. Peces de música litúrgica, música paralitúrgica, música instrumental, música coral, música de tradició oral i música de caràcter comercial componen el volum.

Al final de l’acte de presentació, el Cor de Cambra Absis i el grup Krregades de Romanços van interpretar una selecció d’obres musicals del fons documental de Mn. Miquel Rué.

Ves al contingut