977 23 34 12 cultura@arqtgn.cat

​En el marc del projecte quadriennal d’intervencions arqueològiques de la Catedral de Tarragona, aquest dimecres dia 27 de novembre s’ha presentat el procés de digitalització arquitectònica del complex catedralici, un dels resultats d’aquest projecte quadriennal que, tal com explica el director del Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz, «ens permet conèixer la Catedral des de visions diferents, com la fotogrametria, la planimetria o el treball en tres dimensions».

La digitalització de la Catedral ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili amb el projecte del Museu Diocesà de Tarragona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Un dels aspectes que també facilita aquest nou recurs és «l’estudi dels volums de la Catedral per a entendre el comportament arquitectònic evolutiu de l’edifici», expressa Muñoz.

L’investigador de l’ICAC Josep Maria Puche ha destacat la complexitat d’aquest projecte per les característiques de l’edifici: «És la catedral més gran de Catalunya, amb més d’una hectàrea edificada; és metropolitana i primada, amb la significació que això suposa, i també és hereva directa de més de 2.000 anys d’existència, ja amb el temple romà d’August que simbolitzava el poder imperial a l’antiga Tàrraco».

Per la seva part, el professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, Agustí Costa, ha remarcat també la riquesa patrimonial del conjunt de la Catedral. En aquest sentit, ha afirmat que l’evolució tecnològica ha permès «arribar a uns nivells de precisió per a poder fer una digitalització que obre la porta a poder disposar d’una base de treball per a definir estratègies de conservació  i de restauració adequades, i també com a base documental amb moltes possibilitats per a la recerca».

La digitalització, ha indicat Costa, s’ha realitzat «a partir de més de set-cents posicionaments que configuren un núvol topogràfic amb més de disset bilions de punts que reprodueixen la forma del complex catedralici». Per això, aquesta nova eina també servirà «per a apropar a tothom la comprensió d’aquest gran edifici», ha dit.

Conferència sobre la digitalització

Per a presentar aquest projecte al conjunt de la ciutadania, aquest dijous dia 28 de novembre, a les 19.00 h, tindrà lloc la conferència «El projecte de digitalització arquitectònica de la Catedral de Tarragona» al Centre Tarraconense El Seminari.

Galeria fotogràfica>>

Ves al contingut